Przedstawiam dzisiaj pomysł na obiad. Przyznam się, że pierwszy raz próbowałam batatów. Zdawałam sobie sprawę z tego, że są słodkie, ale nie sądziłam, że aż tak. Na pewno wrócę do nich i przyrządzę danie, w którym będą one dominowały.
Składniki (4-5 porcji)
Łosoś
- 500 g łososia
- koperek
- pieprz cytrynowy, sól
- cytryna (do upieczonego łososia)
Szpinak
- 400 g szpinaku
- łyżeczka masła (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu Greckiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- czosnek, 2 ząbki
- pomidorki koktajlowe do ozdoby
Bataty i ziemniaki
- 3 bataty
- ok 0,5 kg ziemniaków
- łyżka oleju rzepakowego
- majeranek, chilli, tymianek, oregano, sól
Przygotowanie
Bataty i ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy. Wkładamy do "worka", dosypujemy przypraw, dodajemy oleju, zawiązujemy i trzęsiemy. Pieczemy ok 35-40 minut/40*C.
Czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak, gdy liście zmiękną/rozmrozi się, przyprawiamy. Gdy będzie gotowy dodajemy jogurtu naturalnego i zdejmujemy z ognia. Na talerzu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Łosoś przyprawiamy, układamy na folii aluminiowej, zawijamy i pieczemy ok 20 minut/180*C. Gotowy łosoś skrapiamy sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
Ten przepis łączy wszystko, co lubię... I co jest drogie, niestety :(
OdpowiedzUsuń