Ponownie szpinak, ostatnio pojawia się u mnie bardzo często. Dzisiaj proponuję Wam tartę na jaglanym spodzie. Zdecydowanie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Składniki (4 porcje):
Spód:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 jaja kurze
- przyprawy, u mnie: natka pietruszki, sól, chilli, zioła prowansalskie
Wierzch:
- opakowanie mrożonego szpinaku (dobrze sprawdzą się również świeże liście)
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 sera twarogowego półtłustego
- cebula
- czosnek
- olej roślinny
- ulubione przyprawy, u mnie: sól, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i czarny
- pomidorki koktajlowe/ pomidory
Wykonanie:
Kaszę gotujemy, studzimy. Następnie przyprawiamy i dodajemy jaja, mieszamy. Ja zblendowałam i Wam też polecam. Masę przekładamy i podpiekamy ok 20 minut/180*C w piekarniku. Między czasie szklimy cebulę i czosnek i dodajemy szpinak. Po jego podduszeniu przyprawiamy, ściągamy z ognia i dodajemy jogurtu i sera twarogowego. Gdy spód tarty będzie podpieczony wykładamy szpinak i pieczemy ok 15-20 minut. Pod koniec można ułożyć pomidorki albo już na upieczoną tartę.
SMACZNEGO!:)
Ciekawy pomysł ze spodem, wykorzystam przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńSpód jest przepyszny :)
UsuńFajna, podoba mi się ten spód :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie go wypróbuj :)
Usuń