poniedziałek, 26 listopada 2012

Koteciki z soczewicy

Bardzo sycące kotlety z soczewicy obtoczone otrębami owsianymi, zawierają dużo błonnika. Podałam je z sosem pieczarkowym i sałatką. Idealna alternatywa bezmięsnego obiadu. 

Kotlety z czerwonej soczewicy

Składniki (9 sztuk):

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/2 szklanka płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka gram masala 
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Soczewicę opłukać, moczyć w wodzie przez 20 minut. Następnie zalać bulionem i gotować przez 30 minut- bulion odparowuje. Cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć wraz z płatkami. Wystudzić. Dodać soczewicę. Wystudzić, dodać jajo, przyprawić i formułować kotlety obtaczając w otrębach owsianych. Smażyć na złocisty kolor.

SMACZNEGO!:)

9 komentarzy: