Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, wyszedł GENIALNY.
Zdecydowanie POLECAM. :)
Składniki (5 osób):
- pierś z kurczaka (ok 450g)
- mieszanka warzyw chińskich ( użyłam Lidlowskiej)
- 6 krążków ananasa z puszki
- 3/4 soku ananasa z puszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,2 łyżki mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej
- olej rzepakowy do podsmażenia
- 1,5 łyżki miodu
- ryż, polecam brązowy
- przyprawy: curry, pieprz, sól, imbir, słodka i ostra papryka
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w cienkie paski, przyprawić curry oraz pieprzem, pozostawić do przegryzienia w lodówce na ok 30 minut.
- W między czasie pokroić ananasa w drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek i cebulę, którą podsmażamy na oleju i dodajemy pierś z kurczaka.
- Gdy pierś będzie już rumiana dodajemy mieszankę warzywną i dusimy. Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Przygotowujemy sos z: mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, soku z ananasa, a także miodu. Dodajemy go, gdy warzywa będą już miękkie.
- Dodajemy także ananasa i przecier pomidorowy. Mieszamy do zgęstnienia.
- Podajemy z ryżem.
SMACZNEGO!:)
Mmm, kiedyś mama zrobiła coś podobnego. Było tak pyszne, że nigdy nie zapomnę tego smaku.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten Twój obiad:-)
OdpowiedzUsuńjak smakowicie!
OdpowiedzUsuńtrochę wymagające, ale na obiad we dwoje można się skusić :)
OdpowiedzUsuń