niedziela, 10 lutego 2013

Pomysł na niedzielny obiad


Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, wyszedł GENIALNY.
Zdecydowanie POLECAM. :)


Składniki (5 osób):

  • pierś z kurczaka (ok 450g)
  • mieszanka warzyw chińskich ( użyłam Lidlowskiej) 
  • 6 krążków ananasa z puszki
  • 3/4 soku ananasa z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,2 łyżki mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • 1,5 łyżki miodu
  • ryż, polecam brązowy
  • przyprawy: curry, pieprz, sól, imbir, słodka i ostra papryka

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w cienkie paski, przyprawić curry oraz pieprzem, pozostawić do przegryzienia w lodówce na ok 30 minut. 
  • W między czasie pokroić ananasa w drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek i cebulę, którą podsmażamy na oleju i dodajemy pierś z kurczaka. 
  • Gdy pierś będzie już rumiana dodajemy mieszankę warzywną i dusimy. Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Przygotowujemy sos z: mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, soku z ananasa, a także miodu. Dodajemy go, gdy warzywa będą już miękkie. 
  • Dodajemy także ananasa i przecier pomidorowy. Mieszamy do zgęstnienia. 
  • Podajemy z ryżem.

SMACZNEGO!:)


4 komentarze:

  1. Mmm, kiedyś mama zrobiła coś podobnego. Było tak pyszne, że nigdy nie zapomnę tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten Twój obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę wymagające, ale na obiad we dwoje można się skusić :)

    OdpowiedzUsuń