W sushi zakochałam się bardzo dawno, jednak to było pierwsze podejście do jego wykonania. Bardzo bałam się końcowego efektu i niesłusznie. Byłam bardzo zadowolona z tego co powstało mimo, że rolki nie były takiej samej wielkości. Wykonanie tego sushi wyniosło mnie ok 70 zł.
Studenckie sushi
Składniki:
- ryż do sushi
- 6 sztuk nori (1 opakowanie)
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek szklarniowy
- opakowanie łososia wędzonego
- opakowanie paluszków surimi
- wasabi
- imbir marynowany
- sos sojowy
- sezam
Ponadto:
- ostry nóż
- matę bambusową do rolowania
- pałeczki
Wykonanie:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski i zostawiamy do ostygnięcia.
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy.
Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Podobnie postępujemy z papryką.
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Należy uważać by nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec niewielką ilość wasabi, sezamu i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów.
Następnie zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz).
Przed jedzeniem podajemy łakomczuchom małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi.
SMACZNEGO!:)
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy.
Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Podobnie postępujemy z papryką.
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Należy uważać by nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec niewielką ilość wasabi, sezamu i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów.
Następnie zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz).
Przed jedzeniem podajemy łakomczuchom małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi.
SMACZNEGO!:)
Wygląda rewelacyjnie . Też zamierzam zrobić sushi ale jednak mam lekkie opory przed tym. Boje sie że nie wyjdzie:D
OdpowiedzUsuńProszę się nie bać, tylko próbować:)
UsuńHaha,łatwo powiedzieć-ja też bym chciała,ale się boję.To sushi wygląda super i bardzo kusi:)
Usuńlubie sushi ale sama jeszcze nigdy nie robiłam i nie wiem czy by mi wyszło :(
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo wasabi do tego wymieszane z sosem sojowym! :)
OdpowiedzUsuń