Na talerzu znajduje się wszystko to co lubię kosztować. Może dlatego, że kojarzy mi się z domem rodzinnym. A połączenie rukoli i pomidorków koktajlowych zawsze mnie zachwyca. Dzisiaj pomysł na pierś z kurczaka powiedzmy, że w sosie słodko- kwaśnym. Ponownie mam problem z określeniem gramatury dla Was. :)
Składniki (2 porcje):
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
- szalotka
- ok 100 g dyni
- 2-3 marchwie
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta cukru
- 2 łyżki octu winnego jasnego
- przyprawy: słodka papryka, imbir, pieprz, sól
- 1,5 torebki ryżu
- 3 garście rukoli (wg uznania)
- 10 pomidorków koktajlowych (wg uznania)
- olej rzepakowy (jeśli ktoś potrzebuje podsmażania)
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie ugotować na wodzie – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Odcedzić.
Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. W garnku poddusić na wodzie cebulę, starkowaną marchew i paprykę. Dusić mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka i marchew będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.
W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię (mąka ziemniaczana) rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu.
SMACZNEGO!:)
SMACZNEGO!:)
Wygląda bardzo smacznie! Na pewno upichcę sobie w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Późna noc a ja się właśnie przez Ciebie głodna zrobiłam..
OdpowiedzUsuń