wtorek, 15 kwietnia 2014

Makaron z cukinią i rukolą

Błyskawiczny makaron z przepysznymi warzywami. Orzechowy posmak rukoli doprowadza mnie do szaleństwa. :)

Składniki (porcja):
  • 2 małe garście makaronu
  • 1 mała cukinia
  • 2 garście rukoli 
  • szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie, nie poddajemy obróbce termicznej)
  • olej rzepakowy (w wersji z podsmażaniem)

     Makaron gotujemy al dente. W garnuszku podsmażamy (* w wersji bez smażenia dusimy na małej ilości wody) szalotkę, dodajemy czosnek. Między czasie cukinie myjemy, kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy do miękkości. Gdy cukinia jest już miękka wlewamy śmietankę, doprawiamy i chwilę trzymamy na małym ogniu do zagęszczenia. Pod koniec dodajemy rukolę oraz ugotowany makaron. Polecam podać to danie z pomidorkami koktajlowymi, aby nabrało przyjemnego kontrastu. 

SMACZNEGO!:)


Zdrowy tryb życia

1 komentarz: