Błyskawiczny makaron z przepysznymi warzywami. Orzechowy posmak rukoli doprowadza mnie do szaleństwa. :)
Składniki (porcja):
- 2 małe garście makaronu
- 1 mała cukinia
- 2 garście rukoli
- szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie, nie poddajemy obróbce termicznej)
- olej rzepakowy (w wersji z podsmażaniem)
Makaron gotujemy al dente. W garnuszku podsmażamy (* w wersji bez smażenia dusimy na małej ilości wody) szalotkę, dodajemy czosnek. Między czasie cukinie myjemy, kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy do miękkości. Gdy cukinia jest już miękka wlewamy śmietankę, doprawiamy i chwilę trzymamy na małym ogniu do zagęszczenia. Pod koniec dodajemy rukolę oraz ugotowany makaron. Polecam podać to danie z pomidorkami koktajlowymi, aby nabrało przyjemnego kontrastu.
SMACZNEGO!:)
Muszę wypróbować brzmi bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń