Mazurek- jak dla mnie idealny! Prosty i szybki do wykonania, a przede wszystkim duuuużo zdrowszy! Przepis zaczerpnięty od MiejscyRoślinożercy
Składniki:
1. Masa:
- 1 szklanka daktyli, zostawiona przez noc do namoczenia z 1/2 szkl. wody
- 1 szklanka nerkowców
- 1 łyżka oleju kokosowego
2. Spód:
- szklanka migdałów
- 1 szklanka mąki owsianej lub zmiksowanych na mąkę płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli, namoczonych w wodzie i porządnie odsączonych
3. Dekoracja:
migdały, orzechy, żurawina, kakao- co tylko Wasza dusza zapragnie
Wykonanie:
Wykonanie:
Daktyle zostawiamy przez noc do namoczenia z 1/2 szklanki wody.
Masa:
Orzechy nerkowca miksujemy, najlepiej żeby powstało z nich masło. Jeśli jednak się nie uda, nic się nie stanie. Do zblendowanych orzechów dodajemy namoczone i odciśnięte daktyle oraz olej kokosowy. Wszystko razem miksujemy.
Spód:
Miksujemy migdały na mąkę, dodajemy mąkę owsianą i razem miksujemy bądź mieszamy. Do tych składników dodajemy namoczone i mocno odciśnięte daktyle. Ugniatamy do powstania ciasta. Wykładamy na blaszkę (u mnie 24x24 cm), wyrównujemy i polewamy masą kajmakową. Ozdabiamy. Koniec, czyż nie jest proste?:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz