Delikatna, łagodna frittata ze szparagami. Polecam dodać do niej inne składniki, aby miała więcej "wyrazu". Mi jednak taka forma jej bardzo odpowiadała.
Składniki (2-3 porcje)
- 6 jaj kurzych
- 8- 10 szparagów
- 200 g sera twarogowego (u mnie półtłusty)
- 2 ząbki czosnku
- ulubione przyprawy, sól
- szczypta cukru
Wykonanie
Szparagi po umyciu i odcięciu niejadalnych części gotujemy ok 3 minuty we wrzącej, uprzednio posolonej i z odrobiną cukru wodzie.
Twaróg rozgniatamy, miksujemy z jajami, czosnkiem i ziołami. Masę przelewamy do formy lub naczynia lekko posmarowanego tłuszczem. Układamy ugotowane szparagi.
Pieczemy ok 30 minut w 180'C.
SMACZNEGO!:)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!:)
Usuńfritatta to dobry pomysł na szparagi :)
OdpowiedzUsuńBardzo! Jutro wypróbuję je na inny sposób :)
UsuńDzięki za super przepis i inspirację. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli będziesz robić, koniecznie daj znać jak wyszło:)
Usuń