Prosty przepis na chińszczyznę. Podobną niegdyś jadałam w bistro chińskim, ale teraz umiem zrobić sama równie dobrą potrawę i już mnie tak do niego nie ciągnie. Polecam dodać do dania paprykę, pędy bambusa itp. Ja ograniczyłam składniki do minimum.
Chińszczyzna z grzybkami Mun
Składniki (4-5 porcji):
- 200g makaronu CHOW MEIN Tao Tao
- 50g grzybków Mun
- 1 podwójna pierś z kurczaka*
- 2 cebule
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 4 łyżki sosu sojowego*
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek ok 1 łyżki
* Użyłam małej piersi, przez co dominowały grzybki- polecam zwiększyć ilość piersi.
** U mnie sos sojowy ciemny, można dać jasny.
*** Nie używałam żadnych przypraw. Polecam posypać danie szczypiorkiem, ja nie miałam.
Wykonanie:
1. Grzybki Mun parzymy 15 minut w gorącej wodzie, następnie gotujemy 25 minut. Na opakowaniu jest napisane, że 10, jednak stwierdziłam, że będzie lepiej pogotować je tyle czasu.
2. Cebulę szatkujemy, dusimy. Dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka.
3. Po ugotowaniu się grzybków i podduszeniu się piersi wraz z cebulą, przekładamy produkty do garnka i razem dusimy ok 45 minut podlewając bulionem grzybowym.
4. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy, a także zaparzamy makaron w dużej misce przez 5 minut.
5. Danie podajemy z poszatkowanym makaronem i wymieszanym z sosem, bądź długimi nitkami polanymi sosem.
SMACZNEGO!:)
szybko, smacznie :) uwielbiam kompozycje z makaronem chińskim w roli głównej
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam makaron chiński ;)
OdpowiedzUsuńa akurat mielismy ochotę na chińszczyznę ;) pewnie wyjdzie bez tego sosu sojowego nie? nie chce mi się kupować dla 4 łyżek, bo co ja później z tym zrobie
OdpowiedzUsuń