Sałatka jest moim odtworzeniem, tej którą jadłam w restauracji i okazała się totalnym niewypałem. Dodatek sztucznych sosów i ziemniaki ociekające tłuszczem nie służą mojemu żołądkowi. Moja wersja jest znacznie smaczniejsza- mówiąc skromnie. :)
Składniki (3 porcje)
- 0,5 kg ziemniaków
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- sałata lodowa, rukola (wg uznania)
- kilka pomidorów suszonych pokrojonych
- 3-4 pomidory pokrojone w kostkę
- czerwona cebula pokrojona w pióra
- 1 duży jogurt grecki
- 2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- ulubione przyprawy + pieprz, sół
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek
W wersji zamówionej w restauracji były dodatkowo grzanki i mozzarella. Ja darowałam te dodatki.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy ulubionymi przyprawami i dodajemy odrobinę oleju/oliwy, mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok 8-10 minut/ 200'C.
Polędwiczki z kurczaka, myjemy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Jogurt naturalny łączymy z majonezem, czosnkiem i koperkiem.
Układamy produkty warstwowo: sałata, rukola, pomidory suszone, pomidory, drób, sos i opiekane ziemniaki.
SMACZNEGO!:)
Faktycznie niezła, dietetyczna sałatka. Sporo składników warzywnych, daje like :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, a nawet modyfikować pod swoje potrzeby i koniecznie dać znać jak wyszła!:)
Usuń