W mojej wersji naleśników zabrakło dla przełamania smaków wędzonego łososia, którego polecam Wam dodać. Jeśli jednak wolicie łagodne smaki postawcie na to co ja przygotowałam. Ze smakiem sałatki jaką przygotowałam wraz z P&E naleśniki smakują wybornie. :)
Składniki
Ciasto:
- u mnie: mleko, woda, mąka, jajo kurze- wszystko "na oko"
- ok 6 brykietów mrożonego szpinaku (ilość zależy od tego ile ciasta przygotujecie)
- czosnek
- odrobiona soli i cukru
- olej do smażenia
Nadzienie:
- opakowanie migdałów
- serek do smarowania kanapek: u mnie z suszonymi pomidorami/pieczoną papryką
Sałatka:
- opakowanie mix sałat
- 2 garstki rukoli
- 1 czerwona cebula
- ser lazur błękitny
- 1 granat
- pomidorki koktajlowe
Sos do sałatki:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- szczypta soli, pieprzu
Wykonanie:
Do przygotowanego ciasta naleśnikowego dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy na złocisty kolor na odrobinie oleju. Przygotowane i ostudzone naleśniki smarujemy serkiem i posypujemy prażonymi migdałami. Zawijamy w rulonik i przecinamy na pół.
Sałatę mieszamy z pokrojonym serem, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i ziarnami granatu. Polewamy sosem, który uprzednio należy przygotować o pozostawić na około 20 minut do "połączenia" się składników.
SMACZNEGO!:)
Nienawidzę smażyć niczego, co w masie zawiera szpinak. Ale dziś na obiad też mam naleśniki ze szpinakiem, tylko będzie w środku ;)
OdpowiedzUsuńO proszę :) Naleśniki i pierogi zawsze najlepsze :)
UsuńPolecam! Miękkie i grube naleśniki, a w środku migdały do pochrupania, szybko sycą i świetnie smakują. A sałatka zawiera wszystkie możliwe smaki, które się świetnie przełamują: gorzka rukola, pikantna cebula, słony ser, kwaśny granat i słodycz miodu... Taki mix, ale super uderza w podniebienie!
OdpowiedzUsuń