czwartek, 27 września 2012

Dżem dyniowy z galaretką truskawkową

Jesień w kuchni, słodki, smaczny dżem nadający się do wszystkiego co można zjeść na słodko. 

Dżem dyniowy z galaretką truskawkową: 

Składniki (2 słoiczki jak na zdjęciu+ jeden mały i pojadanie z garnka):
  • 1,5 kg dowolnej, dyni po obróbce wstępnej 
  • 100g cukru (ja dałam 3/4szklanki trzcinowego, 1/4 białego cukru)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • 1 średnie jabłko
  • kilka kropel cytryny
  • 1 szklanka wody
Wykonanie: 
Dynię i jabłko potarkowałam na grubych oczkach do garnka, dolałam wody i gotowałam co jakiś czas mieszając ok 25minut. Po tym czasie dodałam cukier, galaretkę, cytrynę i gotowałam na większym gazie ok 5minut. Ciepły dżem przekładamy do czystych słoiczków, pasteryzujemy. 

SMACZNEGO!:)

7 komentarzy:

  1. Genialne :d Chyba zamknę sobie w słoiczku jedną dynię.

    OdpowiedzUsuń
  2. o! dynia w sloiczku, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/27/rozgrzewajaca-jesienna-zupa-z-dyni/ zapraszam na zupę,

    dzisiaj spróbuję (lub jutro) zrobić ten dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :) Uwielbiam dynię i wszystko, co można z niej zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Stoi mi właśnie na parapecie 1 dynia...:-)

    OdpowiedzUsuń