Jesień w kuchni, słodki, smaczny dżem nadający się do wszystkiego co można zjeść na słodko.
Dżem dyniowy z galaretką truskawkową:
Składniki (2 słoiczki jak na zdjęciu+ jeden mały i pojadanie z garnka):
- 1,5 kg dowolnej, dyni po obróbce wstępnej
- 100g cukru (ja dałam 3/4szklanki trzcinowego, 1/4 białego cukru)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 średnie jabłko
- kilka kropel cytryny
- 1 szklanka wody
Dynię i jabłko potarkowałam na grubych oczkach do garnka, dolałam wody i gotowałam co jakiś czas mieszając ok 25minut. Po tym czasie dodałam cukier, galaretkę, cytrynę i gotowałam na większym gazie ok 5minut. Ciepły dżem przekładamy do czystych słoiczków, pasteryzujemy.
SMACZNEGO!:)
Genialne :d Chyba zamknę sobie w słoiczku jedną dynię.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :)
Usuńo! dynia w sloiczku, super :)
OdpowiedzUsuńhttp://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/27/rozgrzewajaca-jesienna-zupa-z-dyni/ zapraszam na zupę,
OdpowiedzUsuńdzisiaj spróbuję (lub jutro) zrobić ten dżem :)
Świetny pomysł :) Uwielbiam dynię i wszystko, co można z niej zrobić! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńStoi mi właśnie na parapecie 1 dynia...:-)
OdpowiedzUsuńto już wiesz co z nią zrobić :)
Usuń