Jedne z lepszych nadzień do naleśników jakie jadłam. Dziękuję A. za tamten obiad. Swoją wersję trochę urozmaiciłam. A skubanie pistacji jest dobrą metodą na stres tylko trzeba uważać, żeby ich nie podjadać! :)
Składniki (6 dużych naleśników):
Ciasto:
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli, zioła prowansalskie
Nadzienie:
- 1/2 filetu z kurczaka
- 1 por
- 3 marchwie
- ok 130g pistacji
- przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny, curry, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Wydaje mi się, że każdy wie jak przygotować ciasto naleśnikowe. ;) Filet myjemy, usuwamy zbędne części, kroimy w małą kosteczkę, przyprawiamy curry, odstawiamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, por kroimy w małą kosteczkę. Razem z marchwią dusimy aż do miękkości. Pistacje kroimy szatkujemy i dodajemy do warzyw po uduszeniu, chwilę razem trzymając na ogniu. Pierś z kurczaka podsmażamy, dodajemy do reszty farszu. Przyprawiamy. Nadzienie nakładamy na naleśnik i zawijamy. :)
* Naleśniki z mąki pełnoziarnistej są trudniejsze w zawijaniu, więc trzeba uważać, aby nie naderwać ciasta podczas zawijania.
SMACZNEGO!:)
O, koniecznie muszę zapisać!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pełnoziarniste naleśniki na wytrawnie, te wyglądają na pyszne, dodatek pistacji do farszu mnie zdobył :)
O, naleśników z pistacjami jeszcze nie jadłam, choć jestem taką fanką placków. Zapiszę sobie tę propozycję :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym i to już :D
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takią odmianę od słodkich naleśników ;)
OdpowiedzUsuńA. mówi nie ma za co i chętnie jeszcze coś upichci żeby razem zjeśc :)
OdpowiedzUsuńHmmmm miła odmiana dla zwykłych naleśników :D
OdpowiedzUsuńnieco zmieniłam Twój przepis, ale i tak pysznie ! <3
OdpowiedzUsuń