Korzystając z okresu kiedy papryka jest tania stworzyłam lekkie, zdrowe danie. Ja wybrałam formę bez mięsa, dla reszty rodziny zrobiłam paprykę nadziewaną łopatką wieprzową. ;) Z proporcji, które użyłam wyszło mi 8 dużych papryk.
Papryka nadziewana
Składniki:
- 8 dużych papryk
- 300g zmielonej, łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- 4 pory
- 4 średnie marchwie
- 300g pieczarek
- 2 woreczki ryżu
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, szczypta soli, zioła prowansalskie
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Przygotowanie papryk: Papryki myję, odcinam "czapeczkę", oczyszczam paprykę w środku i spód od czapeczki.
Sos: koncentrat pomidorowy mieszam z ziołami prowansalskimi i 2 ząbkami czosnku, polewam nim nadzianą paprykę, następnie do pozostałego dolewam wody i rozcieńczam go, wlewam sos do naczynia żaroodpornego
Nadzienie: Ryż gotuję zgodnie z przepisem. Cebulę, por siekam, marchew tarkuję na grubych oczkach, duszę w wodzie. Gdy warzywa będą miękkie dodaję pokrojone pieczarki, dodaję czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Przyprawiam. Pół warzywnej porcji mieszam z ryżem, nadziewam papryki. Do pozostałych warzyw dodaję mięso, duszę. Gdy mięso "dojdzie" mieszam je z ryżem, dodaję jajo, przyprawiam. Nadziewam pozostałe papryki. Polewam wszystkie papryki gęstym sosem, przykrywam "czapeczką". Resztę sosu wlewam do naczynia.
Piekę 25minut pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, następnie 10 minut bez przykrycia i na ostatnie kolejne 10-15 minut dodaję pokrojony ser i piekę.
SMACZNEGO!:)
PS Właśnie robi się u mnie dżem dyniowy, przepis jutro!:)
nadziane paparyki są pyszne!:) u mnie niedawno była na obiadowym stole :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane papryki... ale bez tej łopatki wieprzowej :p
OdpowiedzUsuńmm pysznie u Ciebie
OdpowiedzUsuńO, uwielbiam takie obiady :D Zapieczone warzywa smakują wspaniale
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam zapiekaną paprykę z sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuń