Mus jabłkowy, pomieszanie smaków... lekko kwaśny z nutą słodyczy a zarazem pikantnością chili i aromatem cynamonu i kardamonu, pyszny.
Mus jabłkowy
Składniki:
1kg obranych, pokrojonych jabłek
sok z 1/2 cytryny
1/2 papryczki chili, oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
100g cukru trzcinowego (można dać biały)
szczypta kardamonu
3-4cm imbiru
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić drobno- dzięki temu nie trzeba potem miksować. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier. Gotować pod przykryciem ok 30 minut co jakiś czas. Po upływie czasu dodać posiekaną drobno papryczkę chili, starkowany imbir i przyprawy, gotować 5 minut. Przekładać do słoiczków. Trzymać w chłodnym miejscu. Ja jeszcze przeprowadziłam proces pasteryzacji.
*Z tych proporcji wyszedł mi jeden taki słoiczek i mały po koncentracie pomidorowym.
SMACZNEGO!:)
3-4cm imbiru
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić drobno- dzięki temu nie trzeba potem miksować. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier. Gotować pod przykryciem ok 30 minut co jakiś czas. Po upływie czasu dodać posiekaną drobno papryczkę chili, starkowany imbir i przyprawy, gotować 5 minut. Przekładać do słoiczków. Trzymać w chłodnym miejscu. Ja jeszcze przeprowadziłam proces pasteryzacji.
*Z tych proporcji wyszedł mi jeden taki słoiczek i mały po koncentracie pomidorowym.
SMACZNEGO!:)
ciekawe polaczenie smakow :) i odwazne!
OdpowiedzUsuńintrygujący ;)
OdpowiedzUsuńlubię smażone owoce z chilli. ale jadłam je od razu ;p
OdpowiedzUsuńjaką to ma konsystencje? nadaje sie do czego, do naleśników czy bardziej do szarlotki?
OdpowiedzUsuńbardzo podobną do dżemu jabłkowego, ja bym dała to do tego i do tego, tylko nie wiem czy posmak chili smakowałby Ci w cieście :)
UsuńNie wiem, czy chili w tymże musie spodobałoby się mojemu podniebieniu, ale mus jabłkowy sam w sobie po prostu UWIELBIAM ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków.Gratuluję.Bardzo ciekawy blog.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń