czwartek, 4 października 2012

Ciasteczka owsiane bez cukru, mąki, jaj.

Sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Słodka, zdrowa przekąska. Ciasteczka wychodzą miękkie, lekko wilgotne, po upieczeniu nie są jak ciasteczka kruche. 

Ciasteczka

Składniki (wyszły mi 24 ciasteczka):
8 bardzo dojrzałych bananów (nadają słodyczy)
2,5 szklanki płatków owsianych 
ok 220g bakalii (dałam rodzynki, migdały, słonecznik)
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie: 
Banany rozgnieść na papkę, dodać płatki, bakalie i cynamon. Wymieszać na jednolitą konsystencję. Na blaszce wyścielonej papierem formułować ciasteczka. Piec ok 20 minut w 180*C. 

SMACZNEGO!:)



17 komentarzy:

  1. O kurczę, ale smakowite :) W ładnym opakowaniu mogą być miłym prezentem

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowiej już się chyba nie da ! :) i ciasteczka są pewnie super wilgotne od bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też chciałabym mieć taką paczuszkę pełną ciastek :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. próbowałam, szczerze polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. a to sie bedzie trzymać razem czy rozwalać? to banany wszystko scalają? ja kiedys robilam owsiane na mleku skondensowanym, ale za płaskie mi wyszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się ładnie trzymało, konsystencja była zwięzła. :) Scalają przede wszystkim płatki. Mleko skondensowane jest ciężkie to pewnie dlatego.

      Usuń
    2. Musze zrobić, wtedy uwierze :P

      Usuń
    3. Dziś się właśnie przemogłam :P dobre wyszły :))

      Usuń
  7. nie jestem amatorką bakalii ale zrobiłam dzisiaj te ciasteczka z dodatkiem żurawiny, rodzynek i orzechów nerkowca i jak dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń