poniedziałek, 1 października 2012

Tort, ale trochę inny.

Mało czasu na bloga, nadrobię. Syty pełnoziarnisty tort naleśnikowy z pieczarkami. 


Tort naleśnikowy z pieczarkami

Składniki:
*Ciasto ( wyszło mi 10 gubszych placków o rozmiarze tortownicy):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli 
  • +tłuszcz do smażenia

*Nadzienie:
  • 1 kulka mozzarelli 
  • ok 600g pieczarek (polecam dać grzybki z lasu)
  • 1 duża lub 2 średnie cebulki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy
  • + tłuszcz do smażenia

*Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 

Wykonanie: 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, smażymy. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy czosnek, pieczarki. Dusimy, przyprawiamy. Mozzarellę tarkujemy. 
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy do ładnego połączenia się składników. Gdy masa będzie jednolita wlewamy stopniowo mleko, ciągle mieszając. Po nabraniu gęstej konsystencji dodajemy jajo. Przyprawiamy. 
Tortownicę wykładamy papierem, na sam spód kładziemy 2 placki, potem nadzienie, ser + sos, placek, nadzienie, ser + sos i tak to skończenia składników. Zapiekamy 20minut w 180*C. 

SMACZNEGO!:)

6 komentarzy:

  1. Od dawna za mną chodzi naleśnikowy tort, ale zawsze mi jakoś do niego nie po drodze:) Muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, uwielbiam takie torty :D bardziej niż normalne, hehe. Muszę sobie zrobić w ciągu tego tygodnia, bo narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się do Ciebie na obiad, gdyż serwujesz same smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń