Znalazłam dwie cukinie i musiałam je wykorzystać. Powstała szybka i lekka zupa cukiniowa. Przypomniały mi się wakacje.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3/4 l bulionu
- ok 60g sera pleśniowego lazur błękitny*
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, szczypta soli
- olej rzepakowy
- 2 małe kromki chleba
Wykonanie:
Gotujemy bulion na warzywach (Klik) bądź z kostki. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek. Cukinię myjemy, kroimy kostkę dodajemy na patelnię. Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do bulionu. Gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy. Dodajemy ser i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy.
Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy chleb pokrojony w drobną kostkę.**
Grzankami posypujemy krem.
* Można dać więcej sera, zależy od upodobania.
** Do zrobienia grzanek nie użyłam już dodatkowego tłuszczu.
SMACZNEGO!:)
a co zamiast sera pleśniowego można dać? Bez sera też będzie taka dobra?
OdpowiedzUsuńŚmietanę, jogurt naturalny, ale sama, warzywna jest równie pyszna.:)
Usuńz cukinii to jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
Usuńno wlasnie tez chcialam o to pytać :P moge zamiast sera jogurt naturalny wsadzic?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak. Jogurt zastąpi śmietankę, którą również można było dodać.
UsuńZdrowa i smaczna propozycja :) Akurat mam cukinię w lodówce, hmm...
OdpowiedzUsuńTo leć robić zupkę :)
UsuńUwielbiam zupy kremy, a z cukinii jest pyszna. Już dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie:-)
OdpowiedzUsuńO rety, rety jakie pyszności u Ciebie :D Ja ostatnio ograniczam się do zupek grzybowych (z borowików samodzielnie zebranych ;)), ale może i na cukinie się skuszę.
OdpowiedzUsuńMmm, ależ apetyczna! Muszę w końcu zrobić takową zupę :)))
OdpowiedzUsuń