Nie sądziłam, że naleśniki można robić tak szybko. Może dlatego, że robiłam tylko dla siebie. :) I szpinak z własnej działki... pychotka. :) Smakują również na zimno.
Naleśniki ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Składniki (na 3 naleśniki):
*ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 jajo
*nadzienie:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- szpinak*
- ok 15g słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, czosnek granulowany, szczypta soli i gałki muszkatołowej
- tłuszcz do smażenia**
* Szpinak miałam w liściach, dałam 3 spore garście.
** Szpinak bardzo lubi masło. ;)
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto na naleśniki, smażymy je na patelni. Między czasie szatkujemy cebulę i czosnek. Po usmażeniu naleśników, możemy użyć tej samej patelni do podsmażenia cebuli, a następnie dodaniu do niej czosnku, po jej zarumienieniu. Gdy cebulka z czosnkiem "dochodzą" my w tym czasie myjemy szpinak i go siekamy, następnie wkładamy na patelnię. Mięso oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i smażymy. Przyprawiamy. Szpinak doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą, pieprzami. Dodajemy pierś z kurczaka. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Można je zapiec z serem, albo podsmażyć na patelni. Ja od razu je zjadłam bez podsmażania i były pyszne. ;) Polecam także polać je sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!:)
Przepis fajny, ale szukamy wegetariańskich dań do zjedzenia w pracy :) Poza tym nie ma banerka akcji :)
OdpowiedzUsuńTak wiem, usunęłam go jak doczytałam, że to danie wege. :)
Usuńchodź do mnie z tym ;P haha.
OdpowiedzUsuńpysznie nadziane te naleśniki!:))
OdpowiedzUsuńTo jedne z moich ulubionych naleśników :) Dodałabym tylko ser - ricottę albo mozzarellę
OdpowiedzUsuńja zazwyczaj też dodaję, jednak trzeba zgubić parę kg :)
Usuńpyszne ,zdrowe i można ze sobą zabrać do szkoły czy do pracy , genialne !
OdpowiedzUsuńZ szpinakiem to coś dla mnie,w Lidlu kupuję mrożony z śmietaną do farszów jest super.
OdpowiedzUsuńwyglądają jak te z green'a :D
OdpowiedzUsuńWszystko ze szpinakiem jest pyszne:-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze naleśników ze szpinakiem, choć go uwielbiam! Muszę się wreszcie zmobilizować:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, do farszu dodaję serek Bałkański(np. z lidla), wtedy są jeszcze pyszniejsze, ale wiem te kalorie:)
OdpowiedzUsuń