poniedziałek, 8 października 2012

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem

Nie sądziłam, że naleśniki można robić tak szybko. Może dlatego, że robiłam tylko dla siebie. :) I szpinak z własnej działki... pychotka. :) Smakują również na zimno. 

Naleśniki ze szpinakiem i piersią z kurczaka 

Składniki (na 3 naleśniki):
*ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajo
*nadzienie:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • szpinak*
  • ok 15g słonecznika 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, czosnek granulowany, szczypta soli i gałki muszkatołowej 
  • tłuszcz do smażenia**
* Szpinak miałam w liściach, dałam 3 spore garście. 
** Szpinak bardzo lubi masło. ;)

Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto na naleśniki, smażymy je na patelni. Między czasie szatkujemy cebulę i czosnek. Po usmażeniu naleśników, możemy użyć tej samej patelni do podsmażenia cebuli, a następnie dodaniu do niej czosnku, po jej zarumienieniu. Gdy cebulka z czosnkiem "dochodzą" my w tym czasie myjemy szpinak i go siekamy, następnie wkładamy na patelnię. Mięso oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i smażymy. Przyprawiamy. Szpinak doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą, pieprzami. Dodajemy pierś z kurczaka. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Można je zapiec z serem, albo podsmażyć na patelni. Ja od razu je zjadłam bez podsmażania i były pyszne. ;) Polecam także polać je sosem czosnkowym. 

SMACZNEGO!:)


12 komentarzy:

  1. Przepis fajny, ale szukamy wegetariańskich dań do zjedzenia w pracy :) Poza tym nie ma banerka akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wiem, usunęłam go jak doczytałam, że to danie wege. :)

      Usuń
  2. pysznie nadziane te naleśniki!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedne z moich ulubionych naleśników :) Dodałabym tylko ser - ricottę albo mozzarellę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zazwyczaj też dodaję, jednak trzeba zgubić parę kg :)

      Usuń
  4. pyszne ,zdrowe i można ze sobą zabrać do szkoły czy do pracy , genialne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Z szpinakiem to coś dla mnie,w Lidlu kupuję mrożony z śmietaną do farszów jest super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko ze szpinakiem jest pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze naleśników ze szpinakiem, choć go uwielbiam! Muszę się wreszcie zmobilizować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają, do farszu dodaję serek Bałkański(np. z lidla), wtedy są jeszcze pyszniejsze, ale wiem te kalorie:)

    OdpowiedzUsuń