wtorek, 26 czerwca 2012

Wywar

     Pamiętam, że gdy zaczynałam gotować zupy nigdy nie wiedziałam jak sporządzić prawidłowy wywar. Teraz wiem, że to nic trudnego. Ważne jest jednak, aby zrobić wszystko w dobrej kolejności, aby nasze produkty nie straciły swoich wartości odżywczych i nadały odpowiedni profil smakowo-zapachowy. Przedstawię Wam dwa wywary. Ja osobiście bazuję  na wywarze warzywnym. 

Wywar warzywny, tzw. jarski

Stosujemy w nim warzywa mieszane, czyli tzw. włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, cebula). Do zimnej wody należy najpierw włożyć warzywa korzeniowe (!), później pozostałe, a także "bukiet aromatyczny"*. Dodajemy pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Wywaru nie należy solić! Gotujemy wolno pod przykryciem 30 minut. 

*Bukiet aromatyczny- pęczek złożony z zielonych części natki pietruszki, liści/łodyg selera naciowego, świeżego tymianku i liścia laurowego. Oczywiście to czy bukiet aromatyczny będzie zawierał te składniki zależy od Waszych preferencji. 

Wywar mięsny- jasny

Rozdrobnione kości lub mięso ( cielęce, wołowe, drób lub wieprzowinę- osobiście polecam mięso drobiowe bez skóry, gdyż zawiera mniejszą ilość tłuszczu) gotujemy zalewając zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę (uwaga! cebulę należy dodać zarumienioną na patelni) i przyprawy (pieprz, ziele angielskie), a także bukiet aromatyczny. Gotujemy długo i wolno pod przykryciem, szumujemy. Ubytek wody uzupełniamy zimną wodą. 


Gdybyście mieli pytania proszę pisać :)

4 komentarze:

  1. A jaką ma to przewagę nad wrzuceniem kostki rosołowej do wrzątku i poczekaniem aż się rozpuści? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używając kostek rosołowych jemy tak naprawdę słoną wodę z polepszaczami smaku, rosół 'pachnący kurą', ah nawet nim czasami smakuje, jednakże skład kostek nie jest już taki wspaniały... :) Nie polecam jej głównie ze względu na zawartość glutaminianu sodu. Sól doprowadza do różnych schorzeń, głównie układu krążenia, a także zatrzymuję wodę w organizmie. Wybór należy do Ciebie, czy wolisz ugotować zdrową zupkę, czy coś co powoli będzie Cię zabijało?:)

      Usuń
  2. No to jest argument :P Mozna chyba nagotować więcej wywaru w wolnej chwili i zostawic sobie w słoiku jak sie bedzie miało ochotę, prawda??;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywar można zamrozić przelewając go do pojemników plastikowych.

      Usuń