wtorek, 25 września 2012

Nadziewana papryka na dwa sposoby z sosem pomidorowym

Korzystając z okresu kiedy papryka jest tania stworzyłam lekkie, zdrowe danie. Ja wybrałam formę bez mięsa, dla reszty rodziny zrobiłam paprykę nadziewaną łopatką wieprzową. ;) Z proporcji, które użyłam wyszło mi 8 dużych papryk. 

Papryka nadziewana

Składniki:
  • 8 dużych papryk 
  • 300g zmielonej, łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 4 pory
  • 4 średnie marchwie 
  • 300g pieczarek 
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, szczypta soli, zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Przygotowanie papryk: Papryki myję, odcinam "czapeczkę", oczyszczam paprykę w środku i spód od czapeczki. 
Sos: koncentrat pomidorowy mieszam z ziołami prowansalskimi i 2 ząbkami czosnku, polewam nim nadzianą paprykę, następnie do pozostałego dolewam wody i rozcieńczam go, wlewam sos do naczynia żaroodpornego
Nadzienie: Ryż gotuję zgodnie z przepisem. Cebulę, por siekam, marchew tarkuję na grubych oczkach, duszę w wodzie. Gdy warzywa będą miękkie dodaję pokrojone pieczarki, dodaję czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Przyprawiam. Pół warzywnej porcji mieszam z ryżem, nadziewam papryki. Do pozostałych warzyw dodaję mięso, duszę. Gdy mięso "dojdzie" mieszam je z ryżem, dodaję jajo, przyprawiam. Nadziewam pozostałe papryki. Polewam wszystkie papryki gęstym sosem, przykrywam "czapeczką". Resztę sosu wlewam do naczynia. 
Piekę 25minut pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, następnie 10 minut bez przykrycia i na ostatnie kolejne 10-15 minut dodaję pokrojony ser i piekę. 

SMACZNEGO!:)

PS Właśnie robi się u mnie dżem dyniowy, przepis jutro!:)

5 komentarzy:

  1. nadziane paparyki są pyszne!:) u mnie niedawno była na obiadowym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane papryki... ale bez tej łopatki wieprzowej :p

    OdpowiedzUsuń
  3. O, uwielbiam takie obiady :D Zapieczone warzywa smakują wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam zapiekaną paprykę z sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń