sobota, 6 października 2012

Bezmięsny, zielony obiad.

Chrupiące brokuły, ciągnący się ser i syty makaron. Zdecydowanie jedna z szybszych i lepszych zapiekanek makaronowych na każdą kieszeń. Smakuje również na drugi dzień bez odgrzewania. 

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty*
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • 100g sera podpuszczkowego
  • ok 40g słonecznika
  • przyprawy: pieprz kolorowy, sól, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Cebulę podsmażamy, gdy nabierze złocistego koloru dodajemy czosnek, a po chwili odsączony i pokrojony na mniejsze części brokuł. Podsmażamy razem. Dodajemy makaron i chwilę podsmażamy. Słonecznik prażymy na patelni, po czym dodajemy go do brokułów i makaronu. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną tłuszczu.Do jogurtu naturalnego dodajemy przyprawy, mieszamy.  Polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy potarkowanym serem. Pieczemy ok 20 minut w 180*C.
* Makaron polecam dawać wg uznania i uczucia głodu ;)

SMACZNEGO!:)

8 komentarzy:

  1. Mmm, ale ja lubię takie zapiekani :) Nie ma zbyt wiele lepszych rzeczy niż makaron i ciągnący się ser

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! wczoraj jadłam bardzo podobny makaron! z brokułami właśnie :) tylko ser miałam camembert i sos beszamelowy do tego <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja właśnie mam mega ochotę na zapiekankę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną i bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie najprostsze przepisy zazwyczaj są najlepsze :) Ten jest super!

    OdpowiedzUsuń