poniedziałek, 26 listopada 2012

Koteciki z soczewicy

Bardzo sycące kotlety z soczewicy obtoczone otrębami owsianymi, zawierają dużo błonnika. Podałam je z sosem pieczarkowym i sałatką. Idealna alternatywa bezmięsnego obiadu. 

Kotlety z czerwonej soczewicy

Składniki (9 sztuk):

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/2 szklanka płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka gram masala 
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Soczewicę opłukać, moczyć w wodzie przez 20 minut. Następnie zalać bulionem i gotować przez 30 minut- bulion odparowuje. Cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć wraz z płatkami. Wystudzić. Dodać soczewicę. Wystudzić, dodać jajo, przyprawić i formułować kotlety obtaczając w otrębach owsianych. Smażyć na złocisty kolor.

SMACZNEGO!:)

9 komentarzy:

  1. z soczewicy, na pewno smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już dawno zabieram się za coś z soczewicy, bo nigdy jej nie jadłam
    kotleciki wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają nader apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooj, coś zaniedbałaś swojego bloga. Nie mam na co patrzeć już ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis ciekawe ......czy smaczne;)p.s zapraszam na moj blog;)

    OdpowiedzUsuń