środa, 19 lutego 2014

Studenckie sushi



W sushi zakochałam się bardzo dawno, jednak to było pierwsze podejście do jego wykonania. Bardzo bałam się końcowego efektu i niesłusznie. Byłam bardzo zadowolona z tego co powstało mimo, że rolki nie były takiej samej wielkości. Wykonanie tego sushi wyniosło mnie ok 70 zł.

Studenckie sushi

Składniki:
  • ryż do sushi
  • 6 sztuk nori (1 opakowanie)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek szklarniowy
  • opakowanie łososia wędzonego
  • opakowanie paluszków surimi 
  • wasabi
  • imbir marynowany 
  • sos sojowy
  • sezam
Ponadto:
  • ostry nóż
  • matę bambusową do rolowania
  • pałeczki 
Wykonanie: 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski i zostawiamy do ostygnięcia.

Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. 


Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Podobnie postępujemy z papryką.

Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Należy uważać by nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec niewielką ilość wasabi, sezamu i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów.


Następnie zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.


Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). 


Przed jedzeniem podajemy łakomczuchom małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. 

SMACZNEGO!:)

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie . Też zamierzam zrobić sushi ale jednak mam lekkie opory przed tym. Boje sie że nie wyjdzie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się nie bać, tylko próbować:)

      Usuń
    2. Haha,łatwo powiedzieć-ja też bym chciała,ale się boję.To sushi wygląda super i bardzo kusi:)

      Usuń
  2. lubie sushi ale sama jeszcze nigdy nie robiłam i nie wiem czy by mi wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam bardzo wasabi do tego wymieszane z sosem sojowym! :)

    OdpowiedzUsuń