sobota, 5 kwietnia 2014

Lekka pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Na talerzu znajduje się wszystko to co lubię kosztować. Może dlatego, że kojarzy mi się z domem rodzinnym. A połączenie rukoli i pomidorków koktajlowych zawsze mnie zachwyca. Dzisiaj pomysł na pierś z kurczaka powiedzmy, że w sosie słodko- kwaśnym. Ponownie mam problem z określeniem gramatury dla Was. :) 


Składniki (2 porcje):

  • 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
  • szalotka
  • ok 100 g dyni
  • 2-3 marchwie 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta cukru 
  • 2 łyżki octu winnego jasnego 
  • przyprawy: słodka papryka, imbir, pieprz, sól
  • 1,5 torebki ryżu
  • 3 garście rukoli (wg uznania)
  • 10 pomidorków koktajlowych (wg uznania)
  • olej rzepakowy (jeśli ktoś potrzebuje podsmażania)

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie ugotować na wodzie – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Odcedzić.

Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. W garnku poddusić na wodzie cebulę, starkowaną marchew i paprykę. Dusić mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka i marchew będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.

W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię (mąka ziemniaczana) rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu. 


SMACZNEGO!:)



Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwaZdrowy tryb życia

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Na pewno upichcę sobie w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Późna noc a ja się właśnie przez Ciebie głodna zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń