czwartek, 29 maja 2014

Pieczony filet z dorsza

Pychotka na lekki obiad, bądź kolację. Polecam podać z pieczonymi ziemniakami, albo puree, ja osobiście miałam mniej czasu i zjadłam z tostami, a także brokułami na parze. 


Składniki (1 porcja):

1 filet z dorsza
ok 2 łyżki soku z cytryny + 2-3 plastry cytryny
1 łyżeczka masła extra
pieprz cytrynowy, tymianek, koperek, opcjonalnie sól

Rozmrożony filet z dorsza, skropić sokiem z cytryny, położyć masełko i posypać przyprawami, ułożyć na rybie plastry cytryny. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 C przez ok 25-30 minut. 

SMACZNEGO!:)



Wiesz co jesz

5 komentarzy:

  1. Dlaczego tyle osób łączy sok z cytryny z folią aluminiową? ;) Wytwarza się wtedy szkodliwy dla człowieka cytrynian glinu - i cóż nam po zdrowej rybie, skoro sami zrobimy krzywdę. Polecam zrezygnować z folii aluminiowej, na przykład na rzecz rękawa do pieczenia lub po prostu naczynia żaroodpornego ;) Btw. właśnie robię tę rybę, ale w naczyniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie dobrze można byłoby się przyczepić do metali ciężkich, które zawiera ryba. :) Dziękuję za sugestię :)

      Usuń
  2. Kolega anonimowy ma rację z ta folia aluminiową to raz, A dwa taki filet piec przez 25-30minut to ryba jest całkiem wysuszona na wiór, zero smaku, jedynie pewnie przyprawy czuć. Filety z ryb piecze się 10-12 minut maks w temperaturze do 180 stopni C. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za porady, ciesze się, że tak dokładnie czytane są moje wpisy!:) Gdyby moja ryba była przygotowana na wiór na pewno nie napisałabym takiego czasu. Była idealna. :) Super, że każdy ma takie różne gusta.:)

      Usuń