środa, 18 marca 2015

Łosoś z batatami i szpinakiem


Przedstawiam dzisiaj pomysł na obiad. Przyznam się, że pierwszy raz próbowałam batatów. Zdawałam sobie sprawę z tego, że są słodkie, ale nie sądziłam, że aż tak. Na pewno wrócę do nich i przyrządzę danie, w którym będą one dominowały. 


Składniki (4-5 porcji)

Łosoś
  • 500 g łososia
  • koperek
  • pieprz cytrynowy, sól
  • cytryna (do upieczonego łososia)



Szpinak
  • 400 g szpinaku
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu Greckiego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby


Bataty i ziemniaki
  • 3 bataty
  • ok 0,5 kg ziemniaków
  • łyżka oleju rzepakowego
  • majeranek, chilli, tymianek, oregano, sól


Przygotowanie

Bataty i ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy. Wkładamy do "worka", dosypujemy przypraw, dodajemy oleju, zawiązujemy i trzęsiemy. Pieczemy ok 35-40 minut/40*C. 

Czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak, gdy liście zmiękną/rozmrozi się, przyprawiamy. Gdy będzie gotowy dodajemy jogurtu naturalnego i zdejmujemy z ognia. Na talerzu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. 

Łosoś przyprawiamy, układamy na folii aluminiowej, zawijamy i pieczemy ok 20 minut/180*C. Gotowy łosoś skrapiamy sokiem z cytryny. 

SMACZNEGO!


Bataty everywhere

1 komentarz:

  1. Ten przepis łączy wszystko, co lubię... I co jest drogie, niestety :(

    OdpowiedzUsuń