czwartek, 26 marca 2015

Bezglutenowa tarta szpinakowa



Ponownie szpinak, ostatnio pojawia się u mnie bardzo często. Dzisiaj proponuję Wam tartę na jaglanym spodzie. Zdecydowanie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki (4 porcje):

Spód:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 jaja kurze
  • przyprawy, u mnie: natka pietruszki, sól, chilli, zioła prowansalskie


Wierzch:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (dobrze sprawdzą się również świeże liście)
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 sera twarogowego półtłustego
  • cebula
  • czosnek
  • olej roślinny
  • ulubione przyprawy, u mnie: sól, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i czarny
  • pomidorki koktajlowe/ pomidory


Wykonanie:
Kaszę gotujemy, studzimy. Następnie przyprawiamy i dodajemy jaja, mieszamy. Ja zblendowałam i Wam też polecam. Masę przekładamy i podpiekamy ok 20 minut/180*C w piekarniku. Między czasie szklimy cebulę i czosnek i dodajemy szpinak. Po jego podduszeniu przyprawiamy, ściągamy z ognia i dodajemy jogurtu i sera twarogowego. Gdy spód tarty będzie podpieczony wykładamy szpinak i pieczemy ok 15-20 minut. Pod koniec można ułożyć pomidorki albo już na upieczoną tartę.

SMACZNEGO!:)

Zielono mi!

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł ze spodem, wykorzystam przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, podoba mi się ten spód :)

    OdpowiedzUsuń