WRÓCIŁAM i od razu przekazuję Wam przepis na ukochaną potrawę o indyjskim posmaku :) Szybkie, aromatyczne i zdrowe danie, dobre zarówno dla osób wege jak i nie. :) A poza tym to mój pierwszy przepis z ciecierzycą, ale już ją pokochałam! :) A wy ją lubicie?:)
Ciecierzyca ze szpinakiem po indyjsku
Składniki (2/3 porcje):
- 1 opakowanie ciecierzycy w puszce
- 450g szpinaku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego ( jak kto woli, może to być śmietana 18%)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka Dal Makhani masala
- szczypta soli
* ja użyłam za pierwszym razem szpinaku z Lidla, pasował idealnie
** jeśli nie posiadacie Dal Makhani masala to po prostu dodajecie : m.in. kolendrę, chili, pieprz czarny, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, anyż
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulkę, następnie dodajemy czosnek i szpinak, dusimy. Do szpinaku dodajemy jogurt naturalny i ciecierzycę, podgrzewamy. Przyprawiamy. Podajemy wg uznania, polecam z podpieczoną kromką chleba/ryżem.
SMACZNEGO!:)
Przekonałaś mnie, bardzo lubię ciecierzyce. Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Czy jogurt w szpinaku się nie warzy?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuńLubię szpinak, a danie ogólnie mnie zaintrygowało, więc może pewnego jesiennego dnia zagości na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuń