Pierogi robiłam po raz pierwszy. Wyszły wg mnie pyszne. Pełnoziarniste ciasto i dobrze zrobiony szpinak z serem twarogowym, polecam.
Pierogi
Składniki (13 sztuk):
*na ciasto:
- ok 100g mąki pełnoziarnistej+ mąka do posypywania ciasta przy wałkowaniu
- jogurt naturalny*
- szczypta soli
*farsz:
- szpinak**
- 1/2 kostki twarogu chudego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, odrobina soli, pieprz czarny, ziołowy
- olej
Wykonanie:
Na patelni zeszklić cebulkę, dodać do niej czosnek. Między czasie wyrobić ciasto. Do mąki dodać taką ilość jogurtu naturalnego, aby nadawało się do lepienia pierogów. Na patelnie dodać szpinak, dusić. Gdy szpinak będzie już gotowy dodać twarogu i doprawić. Ciasto rozwałkować, powycinać kółka szklanką, formułować pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju -żeby się nie posklejały- do wypłynięcia na powierzchnię wody.
*Jogurt używamy w takiej ilości, aby konsystencja ciasta nadawała się do zlepienia.
** Użyłam świeżego szpinaku, 4 garście.
*** Polecam polać jogurtem z czosnkiem.
SMACZNEGO!:)
Ze szpinakiem sa pyszne;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm jakie piękne <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńa Twoje wyglądają bardzooo smakowicie;)
O i znowu szpinak:-))Uwielbiam, w pierogach jest super. A ciasto robię podobne:-)
OdpowiedzUsuńmm święta mi się przypominają. moja mama kiedyś robiła podobne z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńOstatni raz jak robiłam pierogi, to wyszła mi guma do żucia o smaku makowym (farsz był z maku...) może tym razem wyjdzie lepiej
OdpowiedzUsuń