wtorek, 4 marca 2014

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

Pierogi robiłam po raz pierwszy. Wyszły wg mnie pyszne. Pełnoziarniste ciasto i dobrze zrobiony szpinak z serem twarogowym, polecam. 

Pierogi

Składniki (13 sztuk):

*na ciasto:

  • ok 100g mąki pełnoziarnistej+ mąka do posypywania ciasta przy wałkowaniu
  • jogurt naturalny*
  • szczypta soli

*farsz:

  • szpinak**
  • 1/2 kostki twarogu chudego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, odrobina soli, pieprz czarny, ziołowy
  • olej

Wykonanie:
Na patelni zeszklić cebulkę, dodać do niej czosnek. Między czasie wyrobić ciasto. Do mąki dodać taką ilość jogurtu naturalnego, aby nadawało się do lepienia pierogów. Na patelnie dodać szpinak, dusić. Gdy szpinak będzie już gotowy dodać twarogu i doprawić. Ciasto rozwałkować, powycinać kółka szklanką, formułować pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju -żeby się nie posklejały- do wypłynięcia na powierzchnię wody. 

*Jogurt używamy w takiej ilości, aby konsystencja ciasta nadawała się do zlepienia. 
** Użyłam świeżego szpinaku, 4 garście. 
*** Polecam polać jogurtem z czosnkiem. 

SMACZNEGO!:)


6 komentarzy:

  1. uwielbiam pierogi pod każdą postacią
    a Twoje wyglądają bardzooo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O i znowu szpinak:-))Uwielbiam, w pierogach jest super. A ciasto robię podobne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm święta mi się przypominają. moja mama kiedyś robiła podobne z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatni raz jak robiłam pierogi, to wyszła mi guma do żucia o smaku makowym (farsz był z maku...) może tym razem wyjdzie lepiej

    OdpowiedzUsuń