wtorek, 4 marca 2014

Placuszki z dyni i camemberta

Zawsze robiłam je z fetą i polecam z fetą. Te nie miały dla mnie zbytnio wyrazu, pomimo dobrze dobranych przypraw. Jednakże były smaczne, chociaż to już nie ten sam smak. ;)

Placuszki z dyni

Składniki:
  • dynia (użyłam 1kg dyni)
  • mąka pełnoziarnista
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie camemberta
  • przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, papryka ostra, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Wykonanie: 
Dynię umyć, obrać, wyczyścić z pestek, starkować. Dodać jaja i mąkę w takiej ilości, aby powstała masa nadająca się do smażenia. Nie za rzadka, nie za gęsta. Mąkę dosypywałam między czasie, bo dynia puszczała sok. Ser kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta. Przyprawiamy i smażymy z obu stron na ładny kolor. Można podać z sosem, ale same smakują równie dobrze. 

SMACZNEGO!:)


5 komentarzy:

  1. Mam złe doświadczenia z dynią, więc już jej nie dotknę nawet. Ale placki wyglądają na smaczne, więc przyjdę do Ciebie spróbować dobrze użytej dyńki ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba skusiłabym się bardziej na wersję z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to muszę spróbować z fetą ;)

    OdpowiedzUsuń