Wstyd się przyznać, ale to były moje pierwsze racuchy jakie wykonałam i jestem z nich całkiem zadowolona. Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Podałam je z powidłami truskawkowymi mojej Mamy. Babcia posypywała je zawsze cukrem pudrem. Niektórzy spożywają je z rozpuszczoną czekoladą.
Racuchy z jabłkami
Składniki (35 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 - 2 łyżki cukru ( ja użyłam dwóch łyżeczek )
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 2-3 jabłka
- olej do smażenia
- cynamon
Gdy rozczyn już jest gotowy, dodajemy resztę mleka, jajo i mieszamy delikatnie. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeśli jest polecam dodać odrobinę mąki. Ponownie odstawiamy na ok 1-1,5 godziny. Ja postawiłam je przykryte ściereczką przy kaloryferze na ok 1 godzinę.
Między czasie obieramy jabłka. Istnieją dwie opcje dodawania jabłek do racuchów. Można część jabłek pokroić w cieniutkie plastry, obtoczyć w cieście, następnie usmażyć. Drugą opcją jest pokrojenie jabłek w kostkę i dodanie ich do ciasta. W każdym przypadku nie zapomnijcie dodać cynamonu przed smażeniem.
SMACZNEGO!:)
Wspniałe te racuchy, zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania tego przepisu na moją akcję organizowaną na Mikserze "Kto codzinnie jabłko zjada ...."