sobota, 22 marca 2014

Krem marchewkowy z chilli i migdałami

Cenię sobie dania, które są szybkie w przygotowaniu, sycące, a przede wszystkim niekosztowne. Przygotowana zupka była gotowana na wodzie, bez żadnego wywaru co jest również jej wielkim plusem.

Składniki ( 4-5 porcji):

  • 1 kg marchwi 
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • olej rzepakowy 
  • imbir
  • sól, pieprz
  • płatki migdałowe do uprażenia
  • pieczywo do przygotowania tostów

Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i papryczkę chilli, imbir. Na patelnię dorzucamy umytą, obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchew. Dusimy do czasu kiedy marchew będzie stawała się miękka, doprawiamy. Między czasie w garnku gotujemy litr wody, do której dodajemy ziemniaki i po chwili pozostałe składniki z patelni. Gdy warzywa są już miękkie, blendujemy. Zupę podajemy z uprażonymi migdałami i grzankami. 

SMACZNEGO!:)





Marchew w roli głównej 2Marchew w roli głównej 2Red Hot Chilli

1 komentarz:

  1. Zrobiłam wczoraj, bardzo fajny przepis :D + Zapraszam na mojego nowego bloga kulinarnego ;) http://recipeformylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń