poniedziałek, 3 września 2012

Ciasto pełnoziarniste cukiniowo-kokosowe (bez jaj)

Tak jak powiedziałam, tak też się stało, osłoda przyszła dla dzieciaków, tylko czy one lubią takie ciasta? Bez kremów, galaretek, owoców?:) Mojej małej smakowało, więc chyba innym również smak przypadłby do gustu. 

Ciasto cukiniowo-kokosowe

Składniki(użyłam blaszki w kształcie gwiazdy ok 18cm):

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka cukini
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100g wiórek kokosowych 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 5 łyżek oleju (polecam olej kokosowy jak ktoś posiada)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać oczywiście biały)

Wykonanie:
Cukinię obrałam, starłam na grubych oczkach. Mokre i suche składniki wymieszałam oddzielnie, następnie połączyłam wszystko razem. Uzyskałam idealną masę, którą przełożyłam do formy. Piekłam ok 45 minut w 180*C. Generalnie do momentu nabrania ładnego koloru. 
*Ciasto jest mięciutkie, więc polecam przed krojeniem odstawić je do ostygnięcia, aby się nie rozpadło.

SMACZNEGO!:)

16 komentarzy:

  1. O, cukiniowego z kokosem jeszcze nie robiłam. :) Fajny pomysł, w weekend może wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe polaczenie - kosos i cukinia razem :) chetnie kiedys zrobie takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej jak ktos mieszka niedaleko lasu, wtedy okazji jest wiele ;) /a ciasto wygląda smakowicie, ciekawe połączenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Ja jednak mam kawałek do niego. :) Ciekawe, a jakie smaczne:)

      Usuń
  4. Pociekła mi ślinka (jak na większość Twoich przepisów) :D ale najfajniejsze jest to, że nie musiałabym zmieniać przepisu pod swoją dietę :* Dzięki Ci za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spróbujesz je zrobić i nie będziesz żałowała:)

      Usuń
  5. Interesująca propozycja, musze spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i zdrowe - taki ciasta są najlepsze <3 i ten kokos ,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też lubię bez kremów i galaretek :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi nie lada apetytu, a miałam przystopować ze słodkościami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis,prosty i widać smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja chętnie zjadłabym kawałek takiego ciasta zamiast innego z kremami i galaretkami ;).

    OdpowiedzUsuń