piątek, 28 września 2012

Mus jabłkowy z chili

Mus jabłkowy, pomieszanie smaków... lekko kwaśny z nutą słodyczy a zarazem pikantnością chili i aromatem cynamonu i kardamonu, pyszny.

Mus jabłkowy

Składniki:
1kg obranych, pokrojonych jabłek
sok z 1/2 cytryny
1/2 papryczki chili, oczyszczonej 
1/2 łyżeczki cynamonu 
100g cukru trzcinowego (można dać biały)
szczypta kardamonu 
3-4cm imbiru

Wykonanie: 
Jabłka umyć, obrać, pokroić drobno- dzięki temu nie trzeba potem miksować. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier. Gotować pod przykryciem ok 30 minut co jakiś czas. Po upływie czasu dodać posiekaną drobno papryczkę chili, starkowany imbir i przyprawy, gotować 5 minut. Przekładać do słoiczków. Trzymać w chłodnym miejscu. Ja jeszcze przeprowadziłam proces pasteryzacji. 

*Z tych proporcji wyszedł mi jeden taki słoiczek i mały po koncentracie pomidorowym. 

SMACZNEGO!:)

7 komentarzy:

  1. ciekawe polaczenie smakow :) i odwazne!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię smażone owoce z chilli. ale jadłam je od razu ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką to ma konsystencje? nadaje sie do czego, do naleśników czy bardziej do szarlotki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo podobną do dżemu jabłkowego, ja bym dała to do tego i do tego, tylko nie wiem czy posmak chili smakowałby Ci w cieście :)

      Usuń
  4. Nie wiem, czy chili w tymże musie spodobałoby się mojemu podniebieniu, ale mus jabłkowy sam w sobie po prostu UWIELBIAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie smaków.Gratuluję.Bardzo ciekawy blog.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń