niedziela, 16 marca 2014

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Szybkie i tanie danie, kojarzące mi się z Mamą, które wg mnie nie potrzebuje utrzymywania żadnych proporcji. :) Łazanki można również zapiec w naczyniu żaroodpornym. 

Łazanki z kapustą i pieczarkami 

Składniki:
  • ok 200 g (przed ugotowaniem) makaronu u mnie kokardki 
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • liść laurowy 
  • sól, pieprz, kminek
  • olej do podsmażania 

     Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oleju. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy z cebulą, odparowując nadmiar wody. 
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron łączymy z kapustą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku. 

Smacznego! :)
Akcja wegetariańska zapiekanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz