poniedziałek, 31 marca 2014

Pierś z kaczki na ostro

Moja pierwsza pieczona pierś z kaczki. Szczerze? Wyszła nieskromnie pyszna. 

Składniki (3-4 osób, w zależności od wielkości piersi)
  • 4 piersi z kaczki
  • zioła do marynaty: rozmaryn, chilli, papryka słodka, pieprz, imbir, curry, sól
  • gałązki rozmarynu
Składniki na sos do pieczenia + polewania upieczonej piersi
  • 1 pomarańcza, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego, 
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • szczypta imbiru mielonego
Dodatkowo
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn, koper, pieprz, majeranek, chilli, kolendra, czosnek, sól
  • moja sałatka: suszone pomidory, czarne oliwki, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, ogórek, pomidory suszone, sos na bazie oliwy z oliwek, cytryny i ulubionych przypraw

Umyte piersi z kaczki marynujemy i najlepiej zostawiamy na noc w lodówce. zamarynowane piersi pieczemy w naczyniu żaroodpornym i piec w 220 stopniach przez około 45 minut wraz ze skórą. W 30 minucie polewamy piersi przygotowanym sosem na bazie ketchupu i sosu sojowego. Przygotowana pierś musi mieć ładny kolor, nie może być za twarda, ani zbyt miękka. Przed podaniem nie usunęłam skóry kaczki, każdy wykonuje tą czynność na własnym talerzu. Niektórzy preferują jej skosztowanie. 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawione i polne oliwą pieczemy do chrupkości (pożądanego wyglądu i smaku).

Kaczkę podajemy z ziemniakami, sosem i ulubioną sałatką. 

SMACZNEGO!:)



1 komentarz:

  1. Kaczkę też muszę zrobić - fajna inspiracja. Dzisiaj mój mąż zapowiedział, że musimy zrobić kaczkę.

    OdpowiedzUsuń