piątek, 18 kwietnia 2014

Bananowe ciasto z fasoli

Osobiście fanką czerwonej fasoli nie jestem, chyba że w daniach meksykańskich. O tym cieście wiele słyszałam, na dodatek same plusy. Ze względu na obiekcję do głównego składnika długo zwlekałam z wypróbowaniem przepisu. Zachwyciłam się tym ciastem i jego konsystencją- jest bardzo delikatna i piankowa. Jednak zaznaczam, że należy dodać bardzo dojrzałe banany, albo stewie/miód. 
Takie ciasto idealnie pasuje do Wielkanocnego stołu. 

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli (razem 440 g)
  • 3 duże jaja kurze
  • 2 łyżki kakao
  • 2 dojrzałe banany
  • garść żurawiny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
*Do pieczenia użyłam wkładki do tortownicy w kształcie gwiazdki. 

Wszystkie składniki (pomijając żurawiny) blendujemy na gładką masę. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy żurawiny i dokładnie mieszamy. 
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut, po czym zostawiamy
je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piecu.



SMACZNEGO!:)



  Wielkanoc bez glutenu.Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IVZdrowy tryb życia />Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Ale miks:D Zapisuję do przetestowania:) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta z fasola jeszcze nie jadłam;) smacznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego ciasta nie kosztowałam...ale zawsze musi być ten pierwszy raz
    Pozdrawiam


    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń