Przygotowując tą potrawę miałam okazję wypróbować pastę czosnkową przywiezioną z Węgier. Moim zdaniem, bardzo podkręciła smak potrawy i nadała jej aromat. Pycha.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pasta z pomidorów suszonych*
- opakowanie szpinaku baby (ja miałam swój z ogródka, mmm :) )
- cebulka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- pasta czosnkowa**
- ulubione przyprawy
- wykałaczki
*zamiast pasty zblendowane suszone pomidory z ząbkami czosnku
** zamisst pasty czosnkowej: kilka ząbków czosnku :)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i filetujemy. Następnie delikatnie tłuczemy i smarujemy pierwszą warstwę: pastę z pomidorów suszonych.
Szpinak myjemy, usuwamy zbyt długie łodygi, rozdrabniamy. Cebulkę dusimy na wodzie. Jak będzie gotowa dodajemy do niej szpinak i podsmażamy na maśle. Gdy będzie miękki dodajemy pastę czosnkową/czosnek+sól+pieprz+gałkę muszkatołową.
Na filet z kurczaka nakładamy warstwę szpinakową.
Filety zwijamy w roladkę i przekuwamy wykałaczką.
Robimy marynatę, w której zapieczemy piersi: ok 2 łyżki oleju łączymy z ulubionymi przyprawami (u mnie: papryka ostra, płatki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy).
Filety pieczemy ok 25-30 minut w 180'C. Ja ostatnie 10 minut piekłam pod przykryciem (folia aluminiowa).
SMACZNEGO!:)
Ciekawy pomysł, na pewno wykorzystam. Pozdrawiam. Miam Miam
OdpowiedzUsuń