czwartek, 11 czerwca 2015

Nadziana pierś z kurczaka

Przygotowując tą potrawę miałam okazję wypróbować pastę czosnkową przywiezioną z Węgier. Moim zdaniem, bardzo podkręciła smak potrawy i nadała jej aromat. Pycha. 


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pasta z pomidorów suszonych*
  • opakowanie szpinaku baby (ja miałam swój z ogródka, mmm :) )
  • cebulka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła 
  • pasta czosnkowa**
  • ulubione przyprawy
  • wykałaczki

*zamiast pasty zblendowane suszone pomidory z ząbkami czosnku
** zamisst pasty czosnkowej: kilka ząbków czosnku :)

Wykonanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i filetujemy. Następnie delikatnie tłuczemy i smarujemy pierwszą warstwę: pastę z pomidorów suszonych. 



Szpinak myjemy, usuwamy zbyt długie łodygi, rozdrabniamy. Cebulkę dusimy na wodzie. Jak będzie gotowa dodajemy do niej szpinak i podsmażamy na maśle. Gdy będzie miękki dodajemy pastę czosnkową/czosnek+sól+pieprz+gałkę muszkatołową. 


Na filet z kurczaka nakładamy warstwę szpinakową. 



Filety zwijamy w roladkę i przekuwamy wykałaczką. 


Robimy marynatę, w której zapieczemy piersi: ok 2 łyżki oleju łączymy z ulubionymi przyprawami (u mnie: papryka ostra, płatki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy). 

Filety pieczemy ok 25-30 minut w 180'C. Ja ostatnie 10 minut piekłam pod przykryciem (folia aluminiowa).



SMACZNEGO!:)

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł, na pewno wykorzystam. Pozdrawiam. Miam Miam

    OdpowiedzUsuń