piątek, 29 maja 2015

Dietetyczne ciasto marchewkowe


Co prawda ciasto dla niektórych bardziej jesienne niż wiosenne, ale za to przepyszne! Wilgotne, słodziutkie i znika w mgnieniu oka. 



Składniki:

  • 400 g drobno startej marchewki
  • 130 g mąki owsianej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego/oliwy z oliwek 
  • 3-4  łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 50 g suszonej żurawiny
  • migdały

Wykonanie: 

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, przyprawy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę. Na wierzch posypać płatkami migdałów.

Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia/folią aluminiową. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut/180'C. 

SMACZNEGO!:)

4 komentarze:

  1. Ciasto super! Bardzo smaczne, jestem po wrażeniem, tego oczekuję od dietetycznego ciasta! Łatwości w przygotowaniu, smaku i braku tony słodzików. Większość przepisów opiera się na fruktozach, glukozach i różnego rodzaju syropów, a tu mamy jak w naturze: marchewka, miód i jajka :P mogłoby być trochę wyższe, ale boję się, że sie źle upiecze jak zrobie w mniejszym. Mąki użyłam zwykłej, też wyszło. Aaaa i polecam Ci zmienić przepis trochę,w sensie treść, teraz już wiem, że proszek do pieczenia dodaje się razem z mąka, ale parę lat temu bym miała problem z Twoim przepisem :P Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. :) Przepis uzupełniony. :)

      Usuń