wtorek, 17 lipca 2012

Warzywnie kolorowo z tofu czosnkowym

A oto i mój obiadek, lekka zapiekanka warzywna z tofu na szybko. :) Sycąca i lekka, ot co. 
Jedliście kiedyś kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, tak, nie? Jak nie to polecam, uwielbiam! :)

Zapiekanka warzywna z tofu 

Składniki (na 1 porcję/2 małe):

  • 1/2 małej cukini
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak 
  • ok 100g tofu czosnkowego 
  • 6 pomidorów suszonych 
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • 2 garstki różyczek brokułów (miałam resztkę w zamrażarce to dodałam;) )
  • 1 niepełne opakowanie jogurtu greckiego light
  • szczypiorek 
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz czosnkowy, ziołowy, zioła prowansalskie


Wykonanie:
Brokuły i marchew oraz ziemniak zalewam na chwilę wrzątkiem. Między czasie obieram cukinię i kroję ją w kostkę, tak samo jak tofu. Pomidory suszone kroję na małe cząstki, a koktajlowe przecinam na pół. Odcedzam brokuły, marchew kroję w kółka, a ziemniaka w kostkę. Wszystkie warzywa mieszam razem wraz z tofu. Do jogurtu wyciskam czosnek, dodaję pocięty szczypiorek, przyprawy. Wszystko razem mieszam i przekładam do formy do pieczenia. Piekę 20 minut w 180*.

SMACZNEGO!:)


2 komentarze:

  1. uwielbiam warzywne zapiekanki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. w wersji bez tofu poproszę :P

    OdpowiedzUsuń