wtorek, 4 marca 2014

Indyjsko w kuchni i szpinakowo

WRÓCIŁAM i od razu przekazuję Wam przepis na ukochaną potrawę o indyjskim posmaku :) Szybkie, aromatyczne i zdrowe danie, dobre zarówno dla osób wege jak i nie. :) A poza tym to mój pierwszy przepis z ciecierzycą, ale już ją pokochałam! :) A wy ją lubicie?:)

Ciecierzyca ze szpinakiem po indyjsku 

Składniki (2/3 porcje):
  • 1 opakowanie ciecierzycy w puszce
  • 450g szpinaku 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego ( jak kto woli, może to być śmietana 18%)
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 płaska łyżeczka Dal Makhani masala
  • szczypta soli 

* ja użyłam za pierwszym razem szpinaku z Lidla, pasował idealnie
** jeśli nie posiadacie Dal Makhani masala to po prostu dodajecie : m.in. kolendrę, chili, pieprz czarny, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, anyż

Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulkę, następnie dodajemy czosnek i szpinak, dusimy. Do szpinaku dodajemy jogurt naturalny i ciecierzycę, podgrzewamy. Przyprawiamy. Podajemy wg uznania, polecam z podpieczoną kromką chleba/ryżem.

SMACZNEGO!:)

3 komentarze:

  1. Przekonałaś mnie, bardzo lubię ciecierzyce. Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Czy jogurt w szpinaku się nie warzy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szpinak, a danie ogólnie mnie zaintrygowało, więc może pewnego jesiennego dnia zagości na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń