środa, 24 października 2012

Pomysł na szybki obiad.

Znalazłam dwie cukinie i musiałam je wykorzystać. Powstała szybka i lekka zupa cukiniowa. Przypomniały mi się wakacje. 

Zupa krem z cukinii 

Składniki: 

  • 2 średnie cukinie
  • 3/4 l bulionu
  • ok 60g sera pleśniowego lazur błękitny*
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, szczypta soli 
  • olej rzepakowy
Grzanki:
  • 2 małe kromki chleba

Wykonanie:
Gotujemy bulion na warzywach (Klik) bądź z kostki. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek. Cukinię myjemy, kroimy kostkę dodajemy na patelnię. Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do bulionu. Gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy. Dodajemy ser i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy. 
Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy chleb pokrojony w drobną kostkę.**
Grzankami posypujemy krem.

* Można dać więcej sera, zależy od upodobania. 
** Do zrobienia grzanek nie użyłam już dodatkowego tłuszczu. 

SMACZNEGO!:)

11 komentarzy:

  1. a co zamiast sera pleśniowego można dać? Bez sera też będzie taka dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę, jogurt naturalny, ale sama, warzywna jest równie pyszna.:)

      Usuń
  2. z cukinii to jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no wlasnie tez chcialam o to pytać :P moge zamiast sera jogurt naturalny wsadzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. Jogurt zastąpi śmietankę, którą również można było dodać.

      Usuń
  4. Zdrowa i smaczna propozycja :) Akurat mam cukinię w lodówce, hmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupy kremy, a z cukinii jest pyszna. Już dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety, rety jakie pyszności u Ciebie :D Ja ostatnio ograniczam się do zupek grzybowych (z borowików samodzielnie zebranych ;)), ale może i na cukinie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ależ apetyczna! Muszę w końcu zrobić takową zupę :)))

    OdpowiedzUsuń