środa, 31 października 2012

Zombie atakuje

Ktoś mi poodcinał palce. :) Kruche, "brudne" i "krwiste" palce są idealną przekąską na halloween'owe imprezy. Niestety posiadam teraz gorszy piekarnik stąd nieidealne ich upieczenie, ale w smaku są super. Poza tym psychika działa i zabawnie jest jeść palce. :) Lubicie, obchodzicie Halloween?

Paluchy zombie 

Składniki (wyszło mi 65 palców):

  • 220 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • migdały
  • dżem

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy - oprócz migdałów i dżemu. Formułujemy kulę i odstawiamy na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200*C. Z ciasta tworzymy cienkie paski na kształt palca. Czubek smarujemy dżemem i nakładamy paznokieć- połowę migdała. Nacinamy na zgięciach. Pieczemy 15 minut w 200*C. :)

SMACZNEGO!:)


4 komentarze:

  1. jak spojrzałam na miniaturkę miałam brudne myśli ;PP dobry pomysł na imprezkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, smakują na pewno dobrze, ale musiałabym je jeść po ciemku ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiły furrore na przyjeciu, polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite jak nośny potrafi być temat zombie. Gratuluję potrawy ;) Imponujący wygląd ;).
    Zapraszam na www.zombie.com.pl

    OdpowiedzUsuń