sobota, 16 lutego 2013

Łosoś schował mi się w....

Łosoś pieczony podany z sosem beszamelowym i koperkiem w cieśnie francuskim. Bardzo syte jak i kaloryczne danie, ale forma przygotowania w ten sposób ryby jest naprawdę zachęcająca. Polecam podawać z surówką bądź ulubioną sałatką. 



Składniki (3 małe porcje):
  • 300g filetu z łososia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • garść koperku/ 2-3 łyżki suszu z koperku
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pozostałe przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny

Wykonanie:

1. Łososia oczyścić ze skóry, umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym, odstawić do lodówki na 25 minut. 

2. Między czasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przygotować złotą zasmażkę. Dolać stopniowo mleko ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej, gęstej i kremowej konsystencji. Przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą, posypać koperkiem. Zdjąć z ognia. 

3. Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na nim łososia, posypać jeszcze odrobiną pieprzy cytrynowego, polać sosem beszamelowym. 

4. Zawinąć według uznania. 

5. Piec ok 40-45 minut w temperaturze 180*C. 

SMACZNEGO!:)



10 komentarzy:

  1. Zabawne, opubliowałaś bardzo podobny przepis 4 min przed moim.;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłów na rybę zawsze jakoś brak, także każdy nowy cenny:) fajny patent z tym ciastem:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ten schowany łosoś godny spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile ta potrawa ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyliczałam kcal, jednak nie zaliczałabym jej do potrawy mało kalorycznej.

      Usuń
  5. no właśnie, ten sos ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś Cię namówie, żebyś mi coś takiego zrobiła :P

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny sposób na łososia :) pozdrawiam i zapraszam na ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowany-losos-z-salsa/

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłem, przepyszne i proste!! i jak pięknie się prezentuję! podałem mojej lubej na obiad w towarzystwie tego wina http://www.101win.pl/product-pol-1150227104-Eguren-Protocolo-rosado-2011.html, pięknie się uzupełniały smaki :)

    OdpowiedzUsuń