środa, 20 maja 2015

Naleśniki szpinakowe i sałatka z granatem



W mojej wersji naleśników zabrakło dla przełamania smaków wędzonego łososia, którego polecam Wam dodać. Jeśli jednak wolicie łagodne smaki postawcie na to co ja przygotowałam. Ze smakiem sałatki jaką przygotowałam wraz z P&E naleśniki smakują wybornie. :)

Składniki

Ciasto:
  • u mnie: mleko, woda, mąka, jajo kurze- wszystko "na oko"
  • ok 6 brykietów mrożonego szpinaku (ilość zależy od tego ile ciasta przygotujecie)
  • czosnek
  • odrobiona soli i cukru
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • opakowanie migdałów
  • serek do smarowania kanapek: u mnie z suszonymi pomidorami/pieczoną papryką


Sałatka:
  • opakowanie mix sałat
  • 2 garstki rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • ser lazur błękitny
  • 1 granat
  • pomidorki koktajlowe 

Sos do sałatki:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • szczypta soli, pieprzu 
Wykonanie:

Do przygotowanego ciasta naleśnikowego dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy na złocisty kolor na odrobinie oleju. Przygotowane i ostudzone naleśniki smarujemy serkiem i posypujemy prażonymi migdałami. Zawijamy w rulonik i przecinamy na pół. 

Sałatę mieszamy z pokrojonym serem, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i ziarnami granatu. Polewamy sosem, który uprzednio należy przygotować o pozostawić na około 20 minut do "połączenia" się składników. 

SMACZNEGO!:)

3 komentarze:

  1. Nienawidzę smażyć niczego, co w masie zawiera szpinak. Ale dziś na obiad też mam naleśniki ze szpinakiem, tylko będzie w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę :) Naleśniki i pierogi zawsze najlepsze :)

      Usuń
  2. Polecam! Miękkie i grube naleśniki, a w środku migdały do pochrupania, szybko sycą i świetnie smakują. A sałatka zawiera wszystkie możliwe smaki, które się świetnie przełamują: gorzka rukola, pikantna cebula, słony ser, kwaśny granat i słodycz miodu... Taki mix, ale super uderza w podniebienie!

    OdpowiedzUsuń