wtorek, 10 lipca 2012

Cukinia lubi pieczarki

Sycące, szybkie danie. Wcześniej było szpinakowo, teraz króluje u mnie cukinia, ale nadal zielono i zielono. ;-) Użyłam kaszy jęczmiennej, ale smakuje równie dobrze z gryczaną czy jaglaną. 

Kasza jęczmienna z cukinią i pieczarkami

Składniki (2-3porcje):
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej 
  • 1 mała cukinia
  • 6 sporych pieczarek 
  • 1 cebula (dałam czosnkową)
  • przyprawy*: szczypta soli, zioła prowansalskie, pieprz czarny, ziołowy, czosnek granulowany


Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem. Na oliwie i małej garstce wody podsmażamy cebulę, dodajemy kolejno umyte, pokrojone pieczarki, obraną z grubsza, pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy do miękkości. Dodajemy do warzyw kaszę, mieszamy. Przyprawiamy- warzywa nadają pożądany smak więc nie użyłam ich w dużej ilości. 

*Ilość i rodzaj przypraw używanych jest kwestią indywidualną ;)

SMACZNEGO!;)

4 komentarze:

  1. Cukinia i pieczarki <3. Om nom nom nom! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kaszotto... wygląda smakowicie. dodaję do listy przepisów, które muszę wypróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo <3 lubie kasze! lubie cukinie! lubie pieczarki! iii juz lubie to danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chetnie wyprobuje. Dla siebie z kasza lub kus kuskiem a dla mojego A z ryzem, bo niestety buntuje sie przed kasza

    OdpowiedzUsuń