niedziela, 15 lipca 2012

Cukinia na orzechowym spodzie

Dwa dni pracy minęły jak mrugnięcie okiem, dziękuję za miłe towarzystwo. Wniosek: ludzie są przeróżni, ale więcej jest tych nieuprzejmych, aroganckich i chcących się dowartościować poprzez bycie niemiłym. Gdy wróciłam cała lodówka była napakowana mamowym jedzeniem... jednak już tyle czasu nastawiałam się na tą tartę, że co się dało to zamroziłam, resztę zjem przez tyg. Lubię to ciasto na tartę z jednego względu... nie ma ani jaj, ani masła. ;) Jest za to po upieczeniu kruche i naprawdę smaczne, ale każdy musi spróbować na swoim przypadku. Polecam. 

TARTA CUKINIOWA Z TOFU NA SPODZIE ORZECHOWYM 

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 niepełne łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki zimnej wody 
  • mała garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • oregano, sól


Wierzch:
  • ok 50g tofu czosnkowego 
  • 1/2 małej cukini
  • 1 pomidor
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 jajo
  • ok 60g jogurtu naturalnego 
  • szczypiorek 
  • przyprawy: pieprz czosnkowy, bazylia, sól, oregano 

Wykonanie:
Ciasto: Do mąki dodaję oliwę z oliwek, mieszam. Stopniowo wlewam wodę i ugniatam. Konsystencja powinna być podobna do ciasta na pizze. Dodaję przyprawy i orzechy, zagniatam. Wykładam w formie na tartę. 
Wierzch: Jajo mieszam z jogurtem, dodaję przyprawy, pokrojone  w kostkę tofu, szczypiorek, wyciśnięty czosnek. Na wierzch ciasta sypię bazylię, układam pokrojone w kostkę pomidory, zalewam masą. Kładę na wierzch pokrojoną w cienkie kółka cukinię. 

*Mam formę do tarty o wielkości mniejszej niż standardowa, nie wiem jaka to jest. 
** Przyprawy to kwestia indywidualna.
*** Miałam problemy z pieczeniem... piekarnik mi świrował, ale myślę, że należałoby piec w 180* przez 30-40 minut, po prostu obserwować. 

SMACZNEGO!:)


5 komentarzy:

  1. Tylko dwie łyżki oliwy? Nie dość, że pyszna to jeszcze lekka:-). Muszę wypróbować w końcu wytrawną wersję tarty, ale na razie bardziej cięgnie mnie do słodkiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio cukinia czesto gosci w mojej kuchni :-) musze wiec zrobic w najblizszym czasie sobie taka pyszna tarte! bo w wersji wytrwanej juz raz robilam i bardzo mi smakowala!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, coś dla mnie :D muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto przepyszne, ale jak dla mnie nie pasuje za bardzo tofu :p

    OdpowiedzUsuń