sobota, 28 lipca 2012

Kolorowe bezy kokosowe

Słodziutkie bezy, chociaż w piekarniku babci wyszły one bardziej jak ciastka kokosowe. :) Minusem piekarnika jest to, że przypieka od dołu, a na górze słabo piecze, ale całkiem poradziłam sobie z tym problemem. Alergio witaj ponownie.

Bezy kokosowe

Składniki:
  • 5 białek 
  • 200g wiórek kokosowych 
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Białka ubiłam ze szczyptą soli. Dodawałam następnie stopniowo cukier i miksowałam, dodając kolejne składniki. 1/2 masy zabarwiłam barwnikiem. Piekłam ok 30 minut w 130*C. 

SMACZNEGO!:)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam kokos! <3 porywam taka jedna beze! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. patelnie dostalam od mamy, ale wiem, ze kupila ja w sklepie FLO! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na co mogę zużyć żółtka? Bo 5 kogli mogli trochę mnie przerasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj zużyłam je do panierki :) Zawsze możesz zrobić jajecznicę z samych żółtek :)

      Usuń
  4. Mój piekarnik w tym mieszkaniu ma tak samo! Strasznie spieka dół.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, robi wrażenie. A ten barwnik gdzie mozna znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamówiłam na allegro :) używam barwnika w proszku.

      Usuń